Biskut Sarang Semut
Bahan2
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum -diayak
100 gm tepung jagung-diayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
Hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
Paper cup secukupnya
Cara2
1. Pukul kembang butter dan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla , gaul rata
3. Masukkan tepung dan gaul rata sehingga menjadi seperti doh
4. Parutkan adunan tadi menggunakan penggarut acuan biskut sarang semut
5. Sudukan ke dalam paper cup , hiaskan dengan sedikit taburan coklat rice dan manik gula
kecil
6. Bakar dalam oven, suhu 180'C sampai masak ,anggaran masa 15 minit
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara
Tips :
Jika menggunakan marjerin atau planta, sukatan tepung jagung yang digunakan adalah dilebihkan sedikit berbanding daripada sukatan dalam resipi. Ini kerana adunan biskut menggunakan marjerin lembik sedikit berbanding menggunakan butter. Sedikit perrkongsian ilmu yang tidak seberapa daripada saya.